Plantscape – Vető Orsolya Lia önálló kiállítása – 2016/06/10

Posted on Posted in Kiállítás, Programok

Vető Orsolya Lia 2016. június 10-én nyíló Plantscape című egyéni kiállításán szereplő munkái a tárgyszerűség felé is nyitnak, a kétdimenziós alkotásokat formátumban és méretben is változatos objektek kísérik.

“Festményeim modelljei olyan élő és élettelen határán lévő tárgyak, mint a gyümölcsök vagy a vágott virágok. A beállított csendéleteket teljes pompájukban akarom megfesteni, konzerválni életteliségüket, extrém szépségüket. Mégis akarva-akaratlanul szemtanújává válok, ahogy az illatozó virágfejek lekókadnak, összefonnyadnak, szirmaik hullani kezdenek vagy, ahogy egy neonszínű gyümölcshéjon barnás foltok jelennek meg.
Egy csokorban a más talajban nevelkedett virágok mesterséges rendben helyezkednek el. A természet luxusát ajándékozzuk tovább. Szoborszerű, szemet gyönyörködtető dísztárgyakként tekintünk rájuk és egyszerűen elhajítjuk őket, amint felfedik hozzánk hasonló időhöz kötöttségüket, mulandóságukat.
Ecsetvonásaimmal igyekszem azt az élőlényszerűséget kiemelni, azt az organikus mozgást megőrizni, amit modelljeim jelenléte táplál. A felnagyítás révén a motívumok szorosan kitöltve a felületet elhagyják hierarchikus rendjüket, absztrahálódnak, egymás mellé rendelődve elbizonytalanítják a térérzetet. A léptékváltás miatt figyelmem tárgyai elvesztik körülhatároltságukat, biztonságos fogalmiságukat. A ráközelítés egyfelől elidegeníti, ismeretlenné teszi, ugyanakkor zavarba ejtő, érzéki közelségbe is hozza őket. Kompozícióim mikrodzsungelekké alakulnak.”

Megnyitó: 2016. június 10. péntek 18.30
A kiállítás megtekinthető: 2016. július 10-ig előzetes bejelentkezéssel