Haggenmacher ART – mivé lett a sörgyár? – 2017/09/02

Posted on Posted in Programok

A Haggenmacher sörgyár közel 50 évig vezető sörfőzde volt Magyarországon, mígnem 1923-ban bezárták. Ma egy művészeti központ kezd kialakulni a régi magtárban, feldolgozó üzemben és egyéb sörgyári épületekben. Elsőként az Art Quarter Budapest, majd a L Art Open Studios, most pedig a West Werk Studió nyitotta meg kapuit.

2017. szeptember 2-án mindhárom helyszín programokkal várja az idelátogatókat:

17:00 – 19:00 LAOS kiállítótér – Hermann Zsófia: Áttűnések / kiállításmegnyitó /
18:00 – 20:00 West Werk Studió – Erhart Kornél fotókiállítása
19:00 – 21:00 – Art Quarter Budapest – SPLASH – előtte, közben, utána / kiállításmegnyitó /
19:00 – 21:00 Mátrai Erik: Porticus 3.0 / interaktív fényinstalláció az AQB udvarán /
20:30 – 21:30 FOR. / DJ set az AQB udvarán /

A program része a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál eseménynek (Pincejárat megálló: Haggenmacher Udvar AQB).

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

LAOS kiállítótér – Áttűnések – Hermann Zsófia önálló kiállítása

Hermann Zsófia 2015-ben végzett a Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán. Saját bevallása szerint művészetének központi kérdése diplomamunkája óta a gyermeki identitás és a saját maga által létrehozott belső világ vizuális, tárgyi kivetítése, és ehhez a megközelítéshez a műteremházbeli kiállításon látható legújabb munkáiban is hű marad: minden alkotása valamilyen bensőséges, privát emlékhez kapcsolódik, ezeknek mintegy egyenes folytatása és kifejezési kísérlete.

Helyszín: L Art Open Studios (LAOS), 1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50. belső udvar

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Art Quarter Budapest – SPLASH – előtte, közben, utána –

Az AQB és az Everybody Needs Art közös kortárs képzőművészeti kiállításának megnyitója az aqb Project Space-ben.

A Csobbanás című nyárvégi csoportos kiállítás hazai és külföldi kortárs művészek olyan munkáit kívánja bemutatni, amelyeken szerepet kap a víz vagy más folyadékok “mozgásának” vizuális megjelenítése. A Fesztivál programjának keretében megrendezett tárlaton kiállított, zömében fotó alapú munkák és helyspecifikus installációk különböző híres és közismert művekre való utalásokon keresztül kalauzolják a nézőt a művészettörténet áthallásos berkeiben. Ilyen visszacsatolás például a namíbiai születésű, Londonban élő fiatal képzőművész, Max Siedentopf, 15 fotóból álló sorozata (Fifteen Fantastic Fountains) is, amely Marcel Duchamp 1917-es Forrás című művére reflektál.

Kiállító művészek: BRÜCKNER János, CSATÓ József, FUKUI Yusuke, ERDÉLYI Gábor, HORVÁTH Tibor, KERESZTES Zsófia, SIEDENTOPF Max, SZOMBAT Éva, VÉKONY Dorottya

Kurátor: Bencze Péter

19:00 – 21:00 Mátrai Erik: Porticus 3.0 / interaktív fényinstalláció /

A Porticus című nagy méretű, kültéri installáció a transzcendenciát képviselő fénnyel és a matéria legfinomabb, még látható formájával, a füsttel operál. A füsttel telítődő, ezért folyton változó textúrájú fényoszlopok az antik oszlopok kannelúrázott struktúráját idézik. Az általuk alkotott oszlopcsarnokban való bolyongás pedig a fény és füst által megidézett szakrális térbe: középkori katedrálisok kereszthajóiba, tradicionális temetkezési helyre viszi a látogatókat, miközben a sötétben a sörgyári udvar profán indusztriális kulisszái átlényegülnek.

20:30 – 21:30 FOR. / DJ set /

A FOR. Farkas Miklós és Gryllus Ábris médiaművészek közös projektje. Az ipari és urbánus dokumentumfilmektől kezdve a jelenlegi klubkultúrán át a magasművészetig számtalan forrásból táplálkoznak. Zajtechno formációjuk meglehetősen intenzív, olykor erőszakos, máskor meditatív indusztriális, sok esetben vasnehéz, improvizatív hangszövetekkel dolgozik.

Helyszín: Art Quarter Budapest [AQB], 1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50.

Várunk szeretettel!